In Arctic Hundsport

En blogg om vad som händer i verksamheten och vad vi pysslar med :)

Klicker träning på Fölet

Kategori: Hund och Häst träning

Idag har jag påbörjat klicker träning på mitt föl, jag ville vänta tills han är så pass duktig att han kan stå i egen box utan sin mamma och idag när jag kom ut till stallet kändes det som om det var dags. Fickan full i morotstärningar sockerbits stora, och klickern i högsta hugg så påbörjade vi inklickningen.
Dvs klick-godis-klick-godis-klick-godis
 Detta är en mkt lättlärd ras och han hajjade ganska snabbt vad det handlade om...
 Testade att begära att han skulle backa samtidigt som jag hjälpte honom bak med kroppen och när han flyttade backåt klickade jag på första steget, släppte trycket och belönade både med morotsbit och socialt.
 Sen fortsatte jag med att han inte får "tjuva" ur handen eller "äta upp den bara för att det finns morötter i den. Även om många djur blir lite ivriga när man klicktränar tycker jag att det är viktigt att inte lära dem att klicket betyder kasta sig och hugga i sig godiset, därav är det bland det första jag lär dem att få sin godis på ett trevligt sätt det är ju också enkelt när man klickar.
 När fickan var tömd, avslutade vi träningen för idag nu ska han få vila på saken så ska vi se vad han minns i morgon. Målet är ju att betinga klicket med belöning och sedan lära in små moment i taget. Det är så roligt att se hur nyttig mental stimulans det är och hur roligt man kan ha med dem.
 
Tråkigt av mig att jag inte tog med mig min kamera men det kommer fler tillfällen, och videosnuttar kommer också komma såsmåningom.
 
Ida

Kommentarer


Kommentera inlägget här: